torsdag den 20. maj 2010

Sløret mangfoldighed


Der diskuteres ofte i Danmark om indvandrernes manglende vilje til at integrere det danske sprog i deres dagligdag. Det er åbenbart kun herhjemme, at flersprogethed gør en fremmed, forbudt og handikappet. Men hvordan har danskerne selv, når de ferierer på udebane i f.eks. Spanien. Der bestiller de 2 "bajere", og forventer, at tjeneren forstår deres (tegn)sprog? "Dos cervesas, por favor", siger jeg bare...
Tysk skoses igen i Folkeskolen pt, fordi andre europæiske fremmedsprog er mere "in", men der er trods alt 82 millioner tyskere (100 millioner i resten af Europa), som taler det. Sønderjyder lærer det næsten ikke mere, da deres forældre, min årgang, hellere lærte fransk, og konsekvent fravælger tysk tv. Nu kan de ikke kommunikere med handelspartnere, da deres engelsk-kommunikation lyder som en dårlig B-film. Og tilrejset tysk arbejdskraft oplever i Sønderborg, at dem, der skal lære dem dansk, ikke kan oversætte ordentligt. I Sønderjylland herskede der engang samhørighed mellem dansk, sønderjysk, tysk, plattysk og frisisk, men nu kigges der skævt på en, hvis man ikke taler perfekt rigsdansk i børnehaven. Og mange sprogpædagoger og skolepsykologer sætter sig ikke ind i barnets baggrund, eller hvad det kan. Det skal bare lære at tale dansk, og hvis ikke, så har det en sprogfejl, hvis det snakker anderledes end kongefamilien. De indtryk, som et barn og en udenlandsk statsborger har brug for, så de kan sætte sig ind i det nye sprog (rigsdansk), som de skal lære for at kunne fungere i dette land, er der bare ikke. Man forsøgte kejtet at genoplive dialekterne hernede, men det glippede ud i glemslen. Pædagoger og lærere peger ad forældrenes sprog, men de uddannede ved måske ikke nok om demografi, når det kommer til stykket. Arabiske børn og andre indvandrere skal beholde deres modersmål, så de kan kommunikere med verdenen, fordi sprogligt set er Danmark ikke moden til at kunne rumme egne dialekter, endsige det engelske. I skolegården snakkes der, og der burde mangfoldigheden florere, men det blev næsten forbudt i 2009.

http://www.information.dk/telegram/216894

Sjovt nok gjorde preusserne det samme med det danske og sønderjyske sprog i 1864-1920, hvor man forsøgte at gøre hele befolkningen tysksproget, så de, der søgte tilbage mod deres danske aner, langsomt ville ophøre med at tale deres modersmål.
Jeg lærer min nevø alle de sprog, som jeg kan, da min egen søster ikke stoler på lærernes kompetence mere til at gøre hendes søn sprogligt rustet til resten af verdenen. Lærerne er ikke skurkene, men deres baggrund er, da de tror, at de ved bedre, fordi deres eksamensbevis siger det.... Men man skal altså være villig til at lære nyt, selvom man tror, at man har prøvet alt. Fordi ellers står man stille.
Og selv jeg interesser mig nu for kinesiske og indiske sprog, da de byder på spændende markeder, gamle kulturer og interessante befolkninger. Og samlet set er de 1,8 milliarder mennesker, mens lille Dannevangs kongesprog (rigsdansk) ikke fylder meget på verdenskortet...

Ingen kommentarer: